Un vis, o casă

Singurul moment care mă face mai fericită decât sunt atunci când îmi cumpăr o vacanță este momentul în care mă întorc acasă epuizată și cu un bagaj plin de amintiri frumoase.

Dincolo de clădirea în care locuiesc, acasă înseamnă oamenii care mă așteaptă cu dor și mă primesc cu îmbrățisări. Acasă înseamnă bucurie, tristețe, pasiune, speranță și nervi. Înseamnă viață. Viață trăită frumos.

Una dintre dorințele mele cele mai aprige este să gestionez un proiect de casă. O casă a mea, în care să mă odihnesc și să mă pregătesc pentru călătoriile mele, dar și o casă în care alți oameni și-ar putea găsi fericirea.

sigla-AIA-2016-300x153

Casa din visul meu nu se află la mare, nici în sălbăticie, la munte, ci chiar în mijlocul capitalei, unde pot ajunge ușor cei care mă vor vizita. Totuși are o grădină mare și plină de flori unde pot citi liniștită la umbra copacilor, nefiind deranjată de zgomotul orașului agitat. Un dog german mă păzește fidel, iar pisicuța neagră toarce mulțumită în poalele mele.

În curtea din spate se desfășoară ora de gimnastică pentru copii cu posibilități financiare reduse. Aceștia beneficiază și de acces la piscina mea, la terenul de tenis și la sala de fitness aflată la subsol.

După-amiaza, când se întorc de la școală, copiii își pot face temele într-o sală special amenajată pentru ei la parter. Acolo au la dispoziție numeroase cărți și rechizite, computere, albume de artă, o selecție de CD-uri de muzică clasică dar și o selecție de CD-uri cu filme pentru copii, la care se pot uita seara.

Langă sala de studiu a copiilor se află o sală imensă și goală, cu parchet și oglinzi pe pereți. Aici se desfășoară orele de dans și serile de bal. Invitați sunt toți cei pasionați de dans, aici putându-se organiza seri de milonga, de salsa și bachata sau de baluri vieneze. De muzică s-ar ocupa artiști ai momentului.

Pe partea cealaltă a coridorului, față în față cu sala de dans, este o cameră cu fotolii adânci. Pe măsuța din mijlocul ei este mereu un ceainic plin cu ceai iar la peretele de lângă ușă este un bar. Peretele de vizavi de ușă este o fereastră mare pe marginea căreia o salteluță și două perne te îmbie la citit și admirat grădina de trandafiri. Ceilalți pereți sunt acoperiți de rafturi pline de cărți. Muzica de jazz se aude încet în surdină în timp ce celebrii oameni de cultură își discută viitoarele proiecte.

Lângă această cameră este camera de spectacole. În jurul scenei pe care se joacă cele mai frumoase piese de teatru independent sunt aranjate scaunele ce așteaptă spectatorii. Pe peretele din spatele scenei se pot proiecta filme clasice, care se studiază în cadrul școlilor de actorie și cinema.

Coridorul ce separă aceste patru camere se închide în sufrageria imensă, cu patru pereți-fereastră, în mijlocul căreia se impune masa de 12 persoane. Bucătăria nu este lângă sufragerie, ci la subsol, platourile cu mâncare fiind aduse cu ajutorul unui lift.

La primul etaj pasionații de muzică ar putea să se bucure de sălile mari în care există un pian, viori, chitare, saxofoane, tobe și chiar muzicuțe. O cameră întunecată este folosită de pasionații de fotografie care vor să își developeze singuri pozele. Pictorii și designerii au la dispoziție o cameră luminoasă cu ferestre mari ce dau atât înspre grădină cât și înspre piscină, de unde pot admira un apus colorat.

Zgomotul produs de tot acești artiști a dat de furcă experților în proiecte case, însă inventivitatea lor și cele mai noi tehnologii au făcut posibilă ridicarea unor pereți antifonici cu aspect plăcut.

Primul etaj este unit de parter printr-o scară largă, în spirală, cu trepte înalte, pe care copiii se joacă și le urcă și coboară râzând și cântând. În schimb, etajul al doilea este unit de primul printr-o scară mică, îngustă, păzită la ambele capete de câte o ușă ferecată, ascunsă după un tablou.

Ușa de la etajul al doilea se deschide în liniște direct în camera mea de studiu. Aici tronează biroul meu, acoperit de un laptop și multe hârtii. Pe fotoliile alăturate zac niște cărți deschise iar cățelul bătrân doarme liniștit pe un covor mare și colorat. Pe peretele fără rafturi cu cărți este lipită o hartă mare, unde marchez traseele pe care le voi face în viitor. Aparatul foto stă și el pregătit pe trepied, în fața ferestrei, de unde a reusit să surprindă răsăritul portocaliu.

Camera de studiu este legată printr-o ușă glisantă de dormitorul meu mare, puternic luminat de soarele ce răsare la fereastra mea. Baia este modernă și are un mic jacuzzi, iar măsuța de toaletă este plină de parfurmuri și make-up. Dulapul este închis într-o cămăruță secretă, unde toate perechile de pantofi sunt aranjate în funcție de sezon, material și culoare.

Restul etajului este ocupat de dormitoarele familiei și musafirilor. O cameră spațioasă, mobilată cu o masă, scune și câteva fotolii stă la dispoziția membrilor familiei atunci când ei doresc să ia masa sau să bea o cafea în liniște, departe de agitația artiștilor sau copiilor de la etajele inferioare.

Aș putea întreba un evaluator ANEVAR cam cât valorează o astfel de locuință, dar, serios acum, cine ar vrea să vândă o casă din vis? Fiecare casă care este un acasă are și un preț emoțional iar cu cât mai multe vieți își scriu povestea în acea casă, cu atât locuinței îi crește valoarea afectivă. Iar casa mea din vis depășeste bugetul oricărui miliardar.

 

 

Articol scris pentru competiția SuperBlog2017. Fotografiile nu imi aparțin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s