Frumusețe neagră

Copilăria mi-a fost plină de cărți și povești de aventură. De la Winnetou la Anne de la Green Gables, de la d’Artagnan și Contele de Monte Cristo, la Cosette și Jean Valjean, de la Phileas Fogg la Ivanhoe, de la Cavalerii Teutoni, la Pan Volodiovski, toate personajele din romanele de aventură mi-au fost modele. M-au făcut să îmi doresc să descopăr lumea, să lupt pentru dreptate, să fiu curajoasă și să ajut oamenii. Toate cărțile copilăriei mi-au deschis apetitul pentru călătorit iar personajele lor mi-au fost prieteni mai buni decât copiii răutăcioși de la școală.

Tot citind am învățat ce înseamnă empatia. Și am simțit-o pentru fiecare personaj în parte. Mă puneam în pielea lui, sufeream odată cu el și mă bucuram odată cu el.

Copilă fiind, nu am suferit așa de tare pentru niciun personaj așa cum am suferit de milă pentru un  cal negru cu o stea în frunte. Am plâns aproape la fiecare capitol din cartea preferată, “Black Beauty”.

M-a durut sufletul atunci când am citit capitolul despre dresaj, când tânărului căluț de doar 4 ani i s-a răpit libertatea, i-au fost puse zăbala și șaua și a trebuit să învețe să se supună ordinelor omului. Recitind cartea, am privit lucrurile mult mai rece iar capitolul acesta mi s-a părut o analogie a răpirii propriei mele libertăți, când a trebuit să incerc să mă adaptez regulilor societății. Însă la vremea respectivă am suferit enorm pentru bietul căluț și am pătat cartea cu lacrimile mele.

anna-sewell-black-beauty

Încă și mai rău am plâns când am citit capitolele următoare. Viața calului devine din ce în cea mai grea și bietul animal îndură numeroase chinuri din partea oamenilor. Este muncit și bătut cu cruzime, i se dă mâncare de proastă calitate fiindcă grajdarul fura grăunțele stăpănului, este forțat să alerge cu greutatea mult prea mare a trăsurii, se accidentează și ajunge să își dorească să moară, așa cum își dorise și prietena lui, iapa roșcată Ginger, care a și murit din cauza oboselii și chinurilor la care fusese supusă.

Black Beauty a avut o soartă mai bună decât Ginger, atât pentru că a avut o copilărie mai fericită dar și fiindcă o perioadă din viață a lucrat pentru bunul om Jerry Parker. Acesta era un om religios care trăieste fericit cu sotia și copiii în sărăcie dar cu speranța unui viitor mai bun. Jerry pune preț mai mult pe familie decât pe bogăția materială și refuză să își chinuie animalele lucrând duminica, chiar dacă asta înseamnă pierderea unui client fidel. Îmi închipui că Jerry petrecea multe ore citind Biblia, fiind atât de religios, dar cred și că citea cărți de ficțiune din vremea sa, cum ar fi Jane Eyre, Mândrie și Prejudecată,  Rațiune și Simțire sau Marile Speranțe. Cred că din astfel de cărți a înțeles Jerry în ce constă cu adevărat fericirea, a învățat despre empatie și a putut deveni unul dintre puținii oameni din vremurile lui care considera că un animal trebuie tratat omenește, cu grijă și răspundere.

Deși Jerry se îmbolnăvește și trebuie să renunțe la slujba sa și să vândă caii, Black Beauty are parte de o bătrânețe fericită, soarta făcând să se reîntâlnească cu Joe, un băiețel ce avusese grijă de el pe când era tânăr și mai că îl omorâse din neștiință, devenit acum un grăjdar de seamă și priceput.

Nu toți caii au însă parte de o bătrânețe fericită, mulți murind și în vremurile noastre din cauza răutății și neglijenței speciei umane.

Black Beauty este cartea care m-a învățat despre cruzimea cu care sunt tratate animalele, iar Jerry Parker este personajul care mi-a arătat cum ar trebui să fie îngrijiți prietenii noștri necuvântători.

Dacă mi-ar putea citi blogul, aș vrea să le mulțumesc acestor personaje și să le spun că și datorită lor încerc din toată putere să fiu un turist responsabil și să nu provoc nicio suferință animalelor pe care le întâlnesc în călătorii.

 

Articol scris pentru SuperBlog 2017

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s